Cumartesi, Aralık 21, 2024
spot_img
Ana SayfaGÜNDEMGenelTEKİRDAĞLI GAZETECİLER TRAKYA’NIN EN MODERN MADEN TESİSİNİ GEZDİ

TEKİRDAĞLI GAZETECİLER TRAKYA’NIN EN MODERN MADEN TESİSİNİ GEZDİ

Trakya’da 1978 yılından itibaren faaliyet gösteren köklü maden firması Kiremitçiler Grup, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yeraltı maden makinaları ve mekanizasyonu yatırımı ile yeraltında tam mekanize makinelerle kömür çıkarmaya başladı. Tekirdağlı gazeteciler 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Kiremiçitler Grup’un tesislerini gezdi. Şehit madenciler için saygı duruşunda bulunuldu, Kuranı Kerim okundu.

Kiremitçiler Madencilik, son teknoloji insan eli değmenden tam mekanizemakineler vasıtasıyla kömür çıkartıyor. Kömür madenlerindeki can kayıplarıyla gündeme gelen Türkiye’de, insansız kömür çıkaran teknoloji sayesinde maden kazaları en aza iniyor.

1.5 aydır üretime tam gaz devam eden Kremitçiler Grup yeni tesisini Tekirdağlı gazetecilere gezdirdi. Gezide Kiremitçiler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kiremitci, Kiremitçiler Grup Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Kiremitci, Emre Kiremitci, Genel Müdür Recep Nusret Yüksel, Satış Müdürü Emre Emin Tüzün, Kiremitçiler Grup Özşen Maden İşletmeleri Koordinatörü Maden Mühendisi Oktay Yazıcı ve basın mensupları yer aldı.

ŞEHİT MADENCİLER ANILDI

Gezi programında ilk olarak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle şehit madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve arkasından İstiklal Marşı okundu. Daha sorna ise şehit madenciler ve kısa süre önce vefat eden Kiremitçiler Madencilik’in kurucusu Nuhil Kiremiçiti için Kuranı Kerim tilaveti yapıldı. Ardından madencilere ve gazetecilere ikramda bulunuldu.

600 KİŞİLİK İSTİHDAM 900’E ÇIKTI

Gazetecilere programlarında kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden Kiremitçiler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kiremitci, Toprağı işleyen ekmeği dişler. Üretmeyen, tüketilmeye mahkûmdur. Ülkeler üretmelidir, üretmeyen ülke dışa bağımlı ülkedir. Dışa bağımlı ülkeler gelişemeyen ülkelerdir. Fırsatını bulduğum her an mutlaka bir şeyler üretirim, bir şeyler üretmek yaşadığımı hissettiriyor. Yerli ve milli enerjimiz olan kömürün çıkartılarak üretime kazandırılmasını önemsiyoruz. Ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarıyoruz. Yerli ve milli ekonomiye can katıyoruz. ” dedi.

DOĞA TAHRİBATI OLMUYOR

Maden sahasını ve yer altı tesisini gezen gazetecilere Özşen Maden İşletmeleri Koordinatörü Maden Mühendisi Oktay Yazıcı bilgi verdi ve gazetecilerin madenle ilgili sorularını yanıtladı.

Yazıcı, “Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kırköy tesislerinde çalışmalarımız bitti ve 1.5 aydır üretime tam gaz devam ediyoruz. Yeni sistem sayesinde toprak ve hafriyatla uğraşmadan yer altında tüneller vasıtasıyla kömürü çıkartıyoruz. Bu sayede ise milyonlarca mekreküp hafriyat yer değiştirmemiş doğa ise tahrip olmamış oluyor. Yerelatı çalışmalarına 2019 yılında başlayan firmamız, Çin’in ZMJ Firması ile 2020’de makine ekipman yatırımı için anlaşma yapmıştı. Çin’den gelen son teknoloji makineler, kurularak faaliyete başladı. Denemeleri başarılı olan makineler tam kapasite çalışmaya başladı. Öaden makinaları ve mekanizasyonu yatırımı ile yeraltında uzaktan kumandalı makinelerle yıllık 1 milyon 200 bin ton kömür çıkartacağız. Trakya’nın en büyük yer altı maden işletmesi olan firmamız, 300 kişiye de istihdam sağlayacak. 40 yıl boyunca 300 kalifiye personelle kömür çıkartılacak maden ocağı Trakya’nın en büyük üretim tesisi olma özelliğini taşıyor “ dedi.

TAM MAKANİZE SİSTEMLE KÖMÜR ÇIKARTILIYOR

Sistem hakkında bilgi veren Yazıcı, “Kömür madenciliğinde en son teknoloji olan hidrolik tahkimatlar, kömür kesme makinesi ve zincirli konveyör ile bir sistem olarak galerinin içine yerleştiriliyor. Uzaktan kumanda ya da tahkimat sistemi üzerindeki valflerle de idare edilebilen sistem, çalışmaya başladığında kazma kürek kullanmadan, patlatma yapmadan kömür çıkarabiliyor. Yerli ve milli enerji kaynağımızı son sistem makinelerle çıkartarak milli ekonomiye can vereceğiz. Bu sayede maden kazalarını en aza indirmiş olacağız” diye konuştu.

EN YEŞİL İŞLETME: 60 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

Yazıcı, “Karot sahası 67 dönüm üzerine kurulu. Bu alandan başka başka bir alanı kullanmayacağız. Maden sahamız çevresinde 60 bin adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bu sayede de Trakya’nın en yeşil madeni ünvanına sahibiz. Yeşillendirme çalışmamız ise tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan yerli ve milli enerjimizi toprak altından çıkartırken diğer yandan da çevre ve doğaya olan görevimizi de yerine getiriyoruz” dedi.

Program sonunda gazetecilere günün anlam ve önemini anlatan gazetecilerin isimlerinin yazılı olduğu madenci bareti gazetecilere hediye edildi. Program toplu fotoğraf çekimleri ile son buldu.

BENZER HABERLER
- Advertisment -
Google search engine

POPÜLER YAZILAR

YORUMLAR