Tekirdağ – Yeniköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yamaç paraşüt turizminin yapıldığı Kartaltepe Tabiat Parkına 17 buçuk TL olan giriş ücreti paraşütçüleri isyan ettirdi.
GÜNDE 175 TL ÖDÜYORLAR
Yamaç Paraşüt kulüp Kurucularından Sadri Özel konuyla ilgili Tekirdağ Günaydın Gazetesi’ne açıklama yaptı. Sadri Özel, “2019 yılı tabiat parkları giriş ücreti tarifesine göre, tabiat parkına günübirlik giriş ücreti 5 TL ve giriş yaptığınız aracın sınıfına göre bir kez ödenirken, tüm yamaç paraşüt sporcularından bu tarifeye ilave olarak gün içerisindeki her uçuş için tabiat parkına girişte 17,5 TL istenmeye başlanmıştır. Tabiat parkı içerisinde bulunan uçuş noktasından kalkışını yapan bir yamaç paraşüt sporcusu, yaklaşık 7-8 dakikalık kısa bir uçuş sonrası tabiat parkının sınırları dışında kalan, deniz kıyısında bulunan iniş alanına inişini gerçekleştirmekte ve tekrar yeni uçuş için kendi araçlarıyla, tabiat parkının içinde bulunduğu tepeye hareket etmektedir. Havanın uygun olduğu bir günde bir yamaç paraşüt sporcusu 5 ile 10 arasında değişen sayılarda uçuşa çıkmaktadır. Durum böyle iken, piknik yapmaya gelen vatandaştan 5 TL alınırken günde 1 kez olmak üzere, yamaç paraşütü yapan sporcudan giriş ücretinin dışında her seferinde 17,5 TL alınıyor. Günde 10 uçuş yapan sporcu araç ücreti dışında bir günde ilave olarak 175 TL ödemek zorundadır. Bunun yanında bir de yolcu ile uçuş yapan sporcudan da 35 TL’lik bir ücret istenmektedir. Bu şekilde yamaç paraşüt turizmi baltalanıyor” dedi.
Sadri Özel paraşütçülerin sorunlarını şöyle dile getirdi; “Tekirdağ – Yeniköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 625 metre rakımlı Nişantepe bölgesi; yaklaşık 12 yıldan bu yana, yamaç paraşüt sporcularının aktif olarak uçuşlarını yürüttüğü ve gerek bölge gerekse tüm Türkiye geneli açısından, fiziki konumu itibariyle yamaç paraşüt sporu ve sporcuları için önemli bir nokta haline gelmiştir.
Sadece yamaç paraşüt spor ve turizminin bölgede yarattığı hareketliliğin yanı sıra bölgeye gelen veya bölgeden geçen herkes açısından havada uçan yamaç paraşütlerinin oluşturduğu güzellik, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Tekirdağ Şube Müdürlüğü’nün de dikkatini çekmiş ve uçuş yapılan tepeyi de içine alan bölge “Kartaltepe Tabiat Parkı” olarak ilan edilmiştir.
Kartaltepe Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölgenin girişine konulan piknik masaları, tuvalet, mescit ve iki küçük ahşap kulübe dışında (ki bu alan yamaç paraşüt sporcularının girmediği ve kullanmadığı bir noktadır ) hiçbir yatırım faaliyeti olmadan ve de özellikle tüm yamaç paraşüt sporcularının yıllardır en büyük sorunu olan tepeye çıkan yol üzerinde hiçbir çalışma, düzeltme ve yenileme faaliyetine başlanmadan, Kartaltepe Tabiat Parkının işletmesi 28 Haziran 2018 de, çıkılan ihale sonrası özel bir firmaya devredilmiştir.
Özellikle yamaç paraşüt sporcuları açısından tek önemli konu olan, uçuş yapılan tepeye çıkılan, girişten itibaren 3.5 kilometrelik yolun yapılması beklenirken, ihale sözleşmesinde yamaç paraşüt sporcularına yönelik hiçbir yükümlülük yerine getirilmediği halde ve şu anda sadece yamaç paraşüt sporcularının kendi araçları ile tepeye çıktıkları taşlı yolda (stabilize bile olmayan) hiçbir iyileştirme bile yapılmadan, bir de tabiat parkı girişine giriş-kontrol binası ve bariyer konularak sadece yamaç paraşüt sporcularından ceza gibi ilave giriş ücreti alınmaya başlanmıştır.
2019 yılı tabiat parkları giriş ücreti tarifesine göre, tabiat parkına günübirlik giriş ücreti 5 TL ve giriş yaptığınız aracın sınıfına göre bir kez ödenirken, tüm yamaç paraşüt sporcularından bu tarifeye ilave olarak gün içerisindeki her uçuş için tabiat parkına girişte 17,5 TL istenmeye başlanmıştır.
Tabiat parkı içerisinde bulunan uçuş noktasından kalkışını yapan bir yamaç paraşüt sporcusu, yaklaşık 7-8 dakikalık kısa bir uçuş sonrası tabiat parkının sınırları dışında kalan, deniz kıyısında bulunan iniş alanına inişini gerçekleştirmekte ve tekrar yeni uçuş için kendi araçlarıyla, tabiat parkının içinde bulunduğu tepeye hareket etmektedir. Havanın uygun olduğu bir günde bir yamaç paraşüt sporcusu 5 ile 10 arasında değişen sayılarda uçuşa çıkmaktadır.
Durum böyle iken, piknik yapmaya gelen vatandaştan 5 TL alınırken (günde 1 kez olmak üzere), yamaç paraşütü yapan sporcudan giriş ücretinin dışında her seferinde 17,5 TL (günde 10 uçuş yapan sporcu araç ücreti dışında bir günde ilave olarak 175 TL ödemek zorundadır) ve yanında bir yolcu ile uçuş yapan sporcudan da 35 TL lik bir ücret istenmektedir.
Sağlıklı yaşam için spor yapmak maksadı ile tabiat parkına girenleri teşvik eden, sportif amaçlı tabiat parkına giren lisanslı dağcılardan giriş ücreti alınmayan ama, adeta yamaç paraşüt yapan sporcuları cezalandırmak gibi bir duruma dönüşen, ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı “Korunan Alanlar Uygulama Esasları” ile de çelişen bu uygulama; bölgede faaliyetlerini yürüten tüm yamaç paraşüt sporcuları açısından kabul edilebilir bir durum değildir ve nitekim bu uygulamanın başladığı günden bu yana hiçbir yamaç paraşüt sporcusu artık Kartaltepe Tabiat Parkı içerisinde bulunan kalkış noktasına gitmemektedir.
Bu uygulamanın böyle devam etmesi durumunda, yaklaşık 12 yıldır yüzlerce insanın emek verdiği, içerisinde eski vali, vali yardımcıları ve birçok bürokratın, gelişimi için büyük destek verdiği, yamaç paraşüt spor ve turizmi bölgede bitmek üzeredir. Hatta şu anda Kartaltepe Tabiat Parkı içerisinde bitmiştir.
Maalesef Orman Bakanlığı 1nci Bölge Tekirdağ Şube Müdürü ve bu konuyla ilgili bir memuru, tüm uyarılarımıza ve konuyla ilgili detaylı bilgilendirmemize rağmen, bu haksız uygulamayı, nedenini bir türlü anlayamadığımız bir şekilde inatla hayata geçirmişlerdir.
İlgili mevzuatların da ötesinde hiçbir hak, adalet ve eşitlik prensibine dayanmayan bu uygulamanın en acil bir şekilde kaldırılması, bu spora gönül vermiş onlarca kişi adına temennimiz ve beklentimizdir” dedi.
ERTAN GENCE