Üç tarafı deniz ile çevrili Marmaraereğlisi sınırları içerisinde bulunan Perinthos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının Temmuz Ayı’nda başlayacağı açıklandı. MÖ 600’lü yıllara dayanan bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulgusuna ulaşılan Perinthos Antik Kentinde yapılması planlanan kazılarda birçok gizemin aydınlanacağı tahmin ediliyor.
Ege Denizi ve Karadenizi, Marmara’ya bağlayan deniz ticareti yolu üzerinde bulunan Antik Perinthos Kentinin kuruluş aşamasından sonra büyük devletlerin ilgi odağı haline gelmiştir. İki doğal limana sahip olması ve önemli ticaret yolları üzerinde bulunması nedeni ile kısa zamanda gelişmiş ve Bzantion’a (İstanbul) rakip duruma gelmiştir. Kent birçok savaşa ve çekişmeye ev sahipliği yapmıştır.
Kazılar Temmuz Ayında Başlayacak
Marmaraereğlisi Belediye Hizmet Binası konferans salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Belediye Başkanı Hikmet Ata, Perinthos Antik Kenti’nde çalışmaların haziran ayında başlayacağını belirterek, Belediye olarak her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti.
Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata yaptığı açılış konuşmasında başlayacak olan arkeolojik kazılar için oldukça heyecanlı olduklarını belirterek; ‘’Marmaraereğlisi, ziyaret edenleri büyüleyen bir atmosfere sahip üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada da bulunmaktadır. Daha önceleri yapılan bilimsel çalışmalarda, Perinthos Antik Kenti’nin MÖ 600’lü yıllara dayanan bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulgusu tespit edilmiştir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı olarak atanmış bulunmaktadır. Yaptığımız görüşmeler neticesinde İlçemizin tarihine ışık tutmak adına bizden destek taleplerini beyan ettiler ve bizler de belediye olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizin sözünü verdik.’’ dedi
Başkan Hikmet Ata; ‘’İnsanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız’’
Başkan Ata konuşmasına şöyle devam etti; ‘’İlçemizde gerçekleşecek olan arkeolojik kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. Hem Trakya’nın hem ülkemizin tarihi turizminin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum. İnanıyorum ki bu güne kadar ülkemizde yapılan önemli arkeolojik kazılar gibi, Perinthos Antik kenti çalışmaları ile de insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız. Şimdiden Ülkemize Bölgemize ve Marmaraereğlimize hayırlı, uğurlu olsun.’’ dedi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Perinthos Antik Kenti kazı başkanı olarak atanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, konu ile ilgili yaptığı bilgilendirme sunumunda; Antik Kentin, erken devirlerine ilişkin bilgilerin oldukça sınırlı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem; ’’Antik Kentin erken devirlerine ilişkin bilgilerimiz oldukça sınırlı olmasına rağmen, 1999 yılında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından gerçekleştirilen Yeniçiftlik Mevkii’ndeki kurtarma kazısında ortaya çıkartılan kültür tabakalar, Kalkolitik Devir’e kadar gitmektedir. Burada ele geçen insan biçimli kült kabı, büyük olasılıkla propontis kıyılarında çok önemli bir külte sahip ana tanrıçayı simgeliyor olmalıdır. Şimdiye kadar bilimsel literatürde, yerleşmenin MÖ 600 yıllarına Samostan gelen kolonistler tarafından kurulmuş olduğu kabul edilmektedir. Ancak alt tabakalarında tarih öncesi yerleşmelere ilişkin izlere rastlamak olasılık dahilindedir. Kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. İnanıyorum ki daha eskisi de ortaya çıkacak ve insanlığın geçmişini yeniden ele alacağız, fazlasıyla heyecanlıyız. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun.”