Cuma, Eylül 13, 2024
spot_img
Ana SayfaGÜNDEM"BU PROJEYE HALK KARAR VERSİN"

“BU PROJEYE HALK KARAR VERSİN”

Gelecek Partisi’nin Kanal İstanbul ile ilgili raporu tarafından açıklandı. Raporda, projenin dikte ettirildiğini savunularak halk oylamasına götürülmesi talep edildi. Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Tekirdağlı Siyasetçi Ahmet Akçay, Kanal İstanbul için referandum yapılması çağrısında bulundu.

‘GELECEK NESİLLERE YÜK’

Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi, Kanal İstanbul ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Tekirdağlı Siyasetçi Ahmet Akçay, “Proje, çevre, doğal ve yabani yaşam ve tarımdan, su kaynaklarımıza,  afet ve acil durum yönetiminden, uzun vadeli güvenlik ve savunma stratejilerimize, şehircilikten mimariye kadar bütün hayati alanlarda geleceğimizi etkileyecektir. Büyük maddi-manevi kaynakların tahsisi gerektiğinden sonraki nesillerimizin omuzlarına da büyük bir yük bindirecektir.” Dedi.

 ‘MİLLET İRADESİNE GÖRE, PROJE YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ’

Bütün yetkililere görüşlerini kamuoyuyla paylaşma sorumluluğunu hatırlatan Akçay, “Nihai karar mercilerini yanıltmanın veya suskunluğun millet ve tarih önünde mutlaka hesabı sorulacaktır. Milletin iradesine göre projenin tekrar değerlendirilmesi, gerekirse durdurulması; siyasi erdem, milletimize ve geleceğimize saygı olacaktır” diye konuştu.

‘KARADENİZ’E SU GEÇİŞİ AZALACAK’

Akçay, “Montrö Sözleşmesi’ne göre kaptanların Kanal İstanbul’u kullanmaya zorlanmaları mümkün değildir. İstanbul Boğazı’ndan geçen uğraksız gemilerden, sağlık, kılavuz, eskort römorkör ücreti alınmakta ve yıllık ortalama 110 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Kanal İstanbul’dan geçiş ücreti, maliyeti hesaba katıldığında bu rakamın çok üstündedir. Makul bekleme yapan hiç bir gemi Kanal’ı tercih etmez. 75-110 Milyar liralık maliyetlerden söz edilen projenin Kanal geçişlerinden tahsil edilecek tutarlarla geri ödenmesi mümkün değildir. İstanbul Boğazı’nda Karadeniz’den Marmara’ya üst akıntı, Marmara’dan Karadeniz’e ise dip akıntısı vardır. Kanal derinliği 21 metre olacak, derindeki dip akıntı yoluyla Karadeniz’e su geçişi azalacak, tuz, oksijen, kirlilik dengeleri bozulacaktır. Marmara’da canlılığın yok olup ölü bir deniz haline gelme riski vardır. Eski Haliç’te olduğu gibi sülfür üreyecektir.” Sözlerini kaydetti.

‘KAYNAKLAR YOK OLUR’

İstanbul’un mevsimsel olarak 19-26 günlük su ihtiyacını tek başına karşılamakta olan ve 55 Milyon m3 yıllık verime, yaklaşık 90 milyon m3 depolama kapasitesine sahip Sazlıdere Barajı’nın yok olacağı belirten Akçay,  “Sahil bandı boyunca gerekli önlemler alınmazsa Terkos Gölü de yok olmakla karşı karşıya kalacaktır. Projeden vazgeçilmemesi halinde en azından İstanbul halkının görüşünü alınıp halkoylaması yapılmalıdır” dedi.

BENZER HABERLER
- Advertisment -
Google search engine

POPÜLER YAZILAR

YORUMLAR