Tarım ve hayvancılık alanında en fazla yatırım yapan belediyelerin başında gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’nin alanında en büyük projesi olma özelliğine sahip Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında gübre dağıtımı ve atımı gerçekleştirildi.
Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi çerçevesinde Süleymanpaşa ilçesine bağlı Doğruk Karacamurat, Hayrabolu ilçesine bağlı Yörükler, Fahrioğlu, Buzağcı, Avluobası ve Subaşı ile Muratlı ilçesine bağlı Hanoğlu ve Aşağısevindikli mahallelerinde gübre dağıtımı ve atımı programı düzenlendi.
Islah Edilen Meralardan Yaklaşık 35 Bin Ton Kaba Yem Elde Edildi
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 2015 yılından bu yana meraların ot verimini arttırmak amacıyla sürdürülen proje kapsamında ot verimi 50 kilograma kadar düşen mera alanlarında verimlilik düzeyi 4 kat arttırılarak 200 kilogram seviyesine çıkartıldı. Böylelikle besicilik yapan vatandaşlar, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli bir kısmını çayır ve meralardan karşılayarak daha ekonomik koşullarda üretim yapma imkânına kavuştular. Türkiye genelinde örnek olan proje kapsamında 2015-2021 yıllarını kapsayan 6 yıllık zaman diliminde Tekirdağ ili genelinde 126 kırsal mahallenin meraları ıslah edildi. Bu süreçte 2 milyon 739 bin 850 kilogram 20*20*0 kompoze gübre uygulaması yapıldı. Gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde ıslah edilen meralardan yaklaşık 35 bin ton kaba yem elde edildiği tahmin ediliyor. Bu miktar besicilik alanında ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem ihtiyacını büyük oranda karşılıyor.
ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTTI
Gübre atımı ve dağıtımı programında bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “6 yıldır sürdürdüğümüz Mera İyileştirme ve Yönetimi Projemizin meyvelerini toplamaya devam ediyoruz. Projemiz Türkiye genelinde uygulanan en büyük mera ıslahı projesidir. Proje kapsamında yapılan çalışmalarımız ile birlikte il genelinde kaliteli kaba yem hususunda önemli bir açığı giderdik. Böylelikle yem fiyatlarının arttığı bir dönemde çiftçilerimizin girdi maliyetlerini azaltmış olduk. Tekirdağ, güçlü sanayisinin yanı sıra Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyinde topraklara sahip. Bu potansiyeli değerlendirebilmek adına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal mahallelerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu hizmetin tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Düzenlenen programlara Hayrabolu Belediye Başkanı Dr. Osman İnan, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar, mahalle muhtarları, çiftçiler, besiciler ve vatandaşlar katıldı.